facebook youtube
sk | en | de | hu

Sajtóközlemény, 2016.október.28

A Pozsonyi  Regionális Természetvédelmi  Egyesület (BROZ) együttműködve  a Nemzeti  Erdészeti Központtal facsemetéket nevelt ki  az ártéri erdők eredeti  faállományának megfelelően, melyek a meglévő faállomány közé lesznek kiültetve az erdészekkel  való egyeztetés után.

Ezen ültetvények  genetikai  anyaga a bősi székhelyű  Nemzeti  Erdészeti  Központ  munkatársai  által lett beazonosítva és gyűjtve az ártéri  erdők különösen értékes egyedeiből.

Ez az aktivitás jelenleg egyedülálló a maga nemében, és az ártéri erdők faállományának hosszútávú minőségi  javulását fogja szolgálni. Az eredeti  fafajták, mint a fekete és fehér nyárfa,fehérfűz,hársfa,eperfa,szederfa,almafa,tölgyek alkotta erdőállomány stabilabb erdei növényzetet alkot,mint azok a fák,amelyekkel  pótolva  vannak az erdőgazdálkodásokban.Az eredeti fafajták stabilabbak,tulajdonságaik közé tartozik, hogy pozitívan befolyásolják az ártéri erdők vízrendszerét, és terjedelmesebb fakoronával is rendelkeznek, így az értékes madárfajok,mint a rétisas és a fekete gólya  fészkelési helyéül szolgálnak.

Ez a tevékenykedés a környezetvédők  és az erdészek  között csak bemutató jellegű. A jövőben ez az együttműködés  intenzívebb lesz, főleg a természeti környezet állapotának szükségszerű minőségi javulása érdekében.

Ez az aktivitás része egy nagyobb projektnek  az ártéri erdők élővilágának komplex védelméről.

BROZ – LIFE14 NAT/SK/001306 – Obnova a manažment dunajských lužných biotopov.