facebook youtube
sk | en | de | hu

08.03.2015 - Botló fűzfák metszése

Az SEV Dropie környezetvédelmi ismeretterjesztő központban 2015. március 6. és 8. között kísérő programmal gazdagított fűzfabotolási rendezvény lett megszervezve. Az idei kísérő tevékenység témája a kosárfonás volt.

A múltban a fűzfák botolása elsődlegesen a tűzifa beszerzésére szolgált. Manapság már más oknál fogva kell a fákat kezelni. A fűzfák visszametszése hagyományőrző tevékenységgé vált, mely a Csallóköz kulturális örökségét kívánja fenntartani, s egyben hozzájárul a mocsaras területek biodiverzitásának megőrzéséhez is.

Ha kosárfonásra alkalmas vékony vesszőt kívánunk szerezni, a fűzfákat minden évben le kell botolni. Amennyiben tűzifát szeretnénk kitermelni, 3-5 éves ciklusban szükséges a fametszés. Rendszeres vágással a fűzfa életkorát több mint kétszeresére tudjuk növelni. A törzs tuskó alakú kiszélesedése következtében odvasodás indul be a füzekben. Az odvak mélyén felhalmozódik a korhadt faanyag, ami ideális otthont biztosít számos élőlénynek (gerincesek, gerinctelenek, gombák stb.), illetve táptalajt képez más növényeknek. Ennek köszönhetően a botló fűzfák fontos tényezői a táj biológiai sokféleségének fenntartásának. A Csallóköz ember által megváltoztatott környezetében tehát fokozott jelentőséggel bírnak.