facebook youtube
sk | en | de | hu

Elterjedés

Az északi pocok mehelyi alfaja (Microtus oeconomus mehelyi) egy jégkorszaki reliktum. Az északi pocok holarktikus elterjedésű. Megtalálható Finnországtól, valamint Németországtól, Lengyelországon, Fehéroroszországon és Oroszországon keresztül egészen Alaszka keleti részéig (1. kép). Izolált populációi élnek Hollandiában, Dél-Skandináviában, Finnország partvidékén és a Kárpát-medence nyugati területein (2. kép).

Az európai populáció több alfajból áll: Microtus oeconomus ratticeps - észak Oroszország;Microtus oeconomus medius - Skandinávia; Microtus oeconomus stimmingi - Németországtól, Lengyelországon keresztül Oroszországig; Microtus oeconomus finmorchicus Norvégia és a Vesterål szigetek; Microtus oeconomus arenicola - Hollandia; Microtus oeconomus mehelyi a Kárpát-medence nyugati térségei.

Microtus oeconomus mehelyi alfaj elterjedése Ausztriában a Fertő-tó menti területekre és a Seewinkel régióra korlátozódik. Ezek a területek közvetlen kapcsolatban vannak a Fertő-tó menti magyarországi populációkkal. Magyarországon az északi pocok (mehelyi alfaj) megtalálható a Tóköz-Fertő-Hanság mocsaras vídékein, izolált populációja él a Balaton mellett, valamint kisebb populációi ismertek a Szigetközben. Szlovákiában elsősorban a Duna menti alföldön él. Nem rég egy izolált lokalitása lett felfedezve a Párizsi-patak menti láposokban. Ez a terület a Garam-menti dombvidék egységéhez tartozik, és jelenleg a Microtus oeconomus mehelyi legkeletibb ismert elterjedési pontját jelenti.

Az északi pocok élőhelyei Szlovákiában (projekt-terület):

Výskyt hraboša severského panónskeho na Slovensku a Maďarsku - projektové územie