facebook youtube
sk | en | de | hu

Nyilvánosság részére

Az északi pocok védelmének projektje nem csupán a faj közvetlen védelmét tűzte ki célul, hanem a nyilvánosság véleményalkotó tájékoztatását is. A nyilvánosság és különböző helyi érdekcsoportok bevonása a pocok védelmét szolgáló tevékenységekbe, kulcsfontosságú szerepet játszik a projekt sikeres realizálásában. Ez az együttműködés képezi az alapját a helyi pocokpopulációk leghatékonyabb védelmének. Nagyon fontos tudatosítani, hogy a nyilvánosság és a helybéliek pozitív hozzáállása nem csak a projekt tartama alatt szükséges, hanem legfőképpen annak befejeztével fog majd pótolhatatlan szerephez jutni.

A projekt tartama alatt megvalósítottunk több ismeretterjesztő aktivitást, pl. előadásokat, tereplátogatásokat szerveztünk a nyilvánosság számára, információs táblákat helyeztünk ki Szlovákia, Ausztria és Magyarország területén, valamint számos szórólapot, posztert, naptárt és brosúrát adtunk ki. A reklámanyagokat pocok- meg élőhely-motívumos pólók, tollak, plüssjátékok és matricák egészítették ki. 2014/2015 folyamán kiadtunk új matricákat, képeslapokat, plakátokat és egy memóriajátékot is, melyek témája ismét a pocok és annak élőhelyei voltak. 2016-ban elkészült a pocok védelmi programjának eredményeit kiértékelő tájékoztató füzet és a mocsaras területek helyreállítását tárgyaló brosúra. A projekt céljait és eredményeit bemutattuk a helyi lakosoknak, természettudományi szakos főiskolai hallgatóknak, középiskolás diákoknak, tanulóknak, szakembereknek, kutatóknak, valamint a szélesebb nyilvánosságnak is. Megvalósítottunk összesen 36 előadást 734 személynyi hallgatóság számára és 35 tereplátogatást 608 érdeklődő részvételével. A projekt eredményeit közzé tettük 6 televíziós riport, 4 rádiós interjú, valamint 72 nyomtatott vagy internetes cikk útján is. A projekt be lett mutatva Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Németországban és Luxemburgban megrendezett szimpóziumokon (22x) is.

2015. május 18. és 20. között egy Microtus oeconomus témájú workshop lett megrendezve Illmitzben (Ausztria), a Neusiedler-See-Seewinkel Nemzeti Park információs központjában. Az előadások az északi pocok mehelyi alfaját vizsgáló kutatások eredményeit elemezték, valamint a pocok élőhelyeinek rehabilitációs és kezelési munkálatait mutatták be. A workshop keretein belül tereplátogatásokra is sor került szlovák és osztrák projekt-területeken. A rendezvényen összesen 26 szlovák, magyar, holland és osztrák szakember vett részt. A fényképgaléria megtekinthető itt.

Az északi pocok életéről szóló vándorkiállítás egy hatalmas pocoküreget imitáló helyiségből áll. Az expozíció része egy panoráma mozi, ahol a pocok életéről rövidfilm van vetítve. Továbbá, található itt video-laboratórium bagolyköpet analízisre, tápláléklánc-modell és mágneses táblák interaktív játékokkal. A vándorkiállítást a hat év során több mint 12 000 látogató tekintette meg Szlovákia és Magyarország 28 különböző helyszínén. A kiállítást illető további információk itt találhatók meg.

A pocok életéről és a projekt tevékenységéről félórás dokumentumfilm készült, amelyet a Magyar Televízió is sugárzott. A film megtekinthető szlovák és angol nyelvű feliratokkal is. Készül egy film az északi pocok védelmét szolgáló projekt-tevékenységekről is, amely szabadon lesz forgalmazva Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában.

A projekt keretén belül elkészült „A patak és a pocok” elnevezésű kisfilm 26 percnyi terjedelemben feltérképezte a BROZ Csiliz-patak mentén kifejtett tevékenységét az északi pocok védelmére irányuló LIFE projekt tartama alatt. A filmben a pocok odújában elkészített egyedi felvételeket a Csiliz-patak és a környékén található láposok felújítására irányuló építkezési munkálatok képei váltják. A pocok életének egy év alatt lezajló mozzanatai a Duna menti alföld láposainak élőhely-rehabilitációs munkálatai hátterén kerülnek bemutatásra. A kisfilmet már röviddel elkészülése után több helyi televízió is sugározta Szlovákia és Magyarország területén is. A film szlovák, angol, német és magyar feliratozással is elkészült, így terjesztése a nyilvánosság, televíziók és iskolák számára is lehetséges úgy Szlovákia, mint Magyarország, illetve Ausztria területén is.

A „Rólunk írták“ rovat alatt megtalálhatók a projektről eddig leközölt cikkek.