facebook youtube
sk | en | de | hu

Meredek partfalak kezelését elemző szaktanulmány (A.1)

A szaktanulmány felmérései alapján ki lett választva több alkalmas terület, ahol lehetséges a partszakasz átalakítása úgy, hogy az megfeleljen a gyurgyalag, a parti fecske és a jégmadár fészkelési valamint táplálékszerzési igényeinek (partmagasság, táplálékbőség a környéken, predációveszély, célfajok fészkelése a múltban).

A felmért partvonalak a Duna főmedrét foglalják magukba Pozsonynál (Ligetfalu, Ruzsinó/Főrév), Medvénél, illetve Nagylél, Csallóközaranyos, Izsa, Path és Helemba községek mellett. A Morva folyó mente a Thaya torkolatától a Rudava-patak torkolatáig lett feltérképezve.

A tanulmány több szempontból elemzi a területeket. Felmérte a hidraulikai, hidrológiai (VÚVH – Vízgazdasági Kutató Intézet), biológiai és ökológiai (PRIFUK – Comenius Egyetem, Állattani Tanszék) viszonyokat is.

A felmérések eredményei a közreműködő projektpartnereknek nyújt tudományos hátteret és szakmai útmutatást a felújítandó partszakaszok kiválasztásához.

Alább látható néhány felvétel, melyek a terepfelmérések során készültek az egyes madárvédelmi területeken. A munkálatokat a VÚVH projektpartner realizálja a meredek partfalak kezeléséhez szükséges szaktanulmány kidolgozása céljából.