facebook youtube
sk | en | de | hu

NATURA 2000 területek helyreállítása és védelme Pozsony határom átnyúló térségében

Networking  vo Švajčiarsku

03.04.2018 - Networking vo Švajčiarsku

S cieľom zdieľať výstupy projektu s inými organizáciami v zahraničí sme v marci 2018 strávili týždeň na základnej škole Primaria a v MVO Verein true move v mestečku St. Gallen vo Švajčiarsku.
Revitalizácia potoka Porec

02.01.2018 - Revitalizácia potoka Porec

V septembri 2017 sa nášmu projektovému partnerovi DAPHNE, podarilo zrevitalizovať časť úseku potoka Porec na Záhorí.
Networking zameraný na vodné revitalizácie

14.11.2017 - Networking zameraný na vodné revitalizácie

Dňa 14.11.2017 sa uskutočnil networking so zástupcami rakúskeho LIFE projektu, ktorý bol zameraný na vodné revitalizácie.
Odborný workshop Ako zrevitalizovať dunajské rameno?

12.10.2017 - Hogyan lehet rehabilitálni a Dunágak élővilágát? (Ako zrevitalizovať dunajské rameno?) elnevezésű workshop

Folyóvizek élőhelyrehabilitációja és ökológiai kezelése (Ekologický manažment a revitalizácia vodných tokov) elnevezésű rendezvény keretén belül 2017. október 5-én megvalósult egy szakmai workshop is.
Sprístupnenie štôlne Slovinec pre netopiere v Devíne

04.09.2017 - A dévényi Slovinec tárna megnyitása a denevérek számára

A SAOLA – ochrana prírody elnevezésű polgári szervezettel és az Állami Természetvédelmi Hivatallal (ŠOP SR) közreműködve a denevérek számára utat nyitottunk a Slovinec tárna belső térségeibe.
Oprava chodníka na Devínskej Kobyle

12.07.2017 - Turistaút helyreállítása a Dévényi-tetőn

Március 24. és 28. között a Dévényi-tetőn helyreállítottunk egy turistautat.
Networking s maďarským partnerom projektu Obnova a manažment dunajských lužných biotopov - LIFE14 NAT/SK/001306

27.06.2017 - Networking a Duna menti ártéri élőhelyek rehabilitációs és kezelési programja (LIFE14 NAT/SK/001306) projekt magyarországi partnerével

2017. június 27-én a projekt keretén belül megvalósult egy networking találkozás, melynek célja a Duna menti ártéri területek növényvédelmét érintő tapasztalatcsere volt. Leginkább a fás szárúak védelme és a régió területvédelme volt megcélozva.
Prezentácia projektu na podujatí ,,20 rokov BROZ – 25 rokov LIFE“

19.06.2017 - Projektbemutató a „20 éves a BROZ – 25 éves a LIFE” elnevezésű rendezvényen

Az idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ), valamint létrehozásának 25. évfordulóját a LIFE program. Ennek tiszteletére a BROZ megszervezett egy ismeretterjesztő rendezvényt a szakmai körök és a nyilvánosság képviselői számára.
Revitalizácia Karloveského ramena - dokumentárny film

12.06.2017 - A károlyfalvi Duna-ág (Karloveské rameno) élőhelyrehabilitálása - dokumentumfilm

Ismerik a Dunát és annak károlyfalvi mellékágát? Csatlakozzanak hozzánk, és bemutatjuk Önöknek az mellékág új történetét!
Kosačky na zlatobyľ

31.05.2017 - Hatékony aranyvessző irtók

A Život hetilapban megjelent egy cikk a legeltetés újra bevezetéséről a Pozsonypüspöki ártér (SKUEV Biskupické luhy) projektterületen. A cikk rámutat a legeltetés természetvédelmi jelentőségére, melyet szervezetünk Pozsony több területén bevezetett.
Workshop - SKUEV Dunajské luhy

16.05.2017 - Workshop - SKUEV Dunajské luhy

Projektünk keretén belül egy újabb workshop-ot rendeztünk meg, melynek fő témája a legnagyobb projektterületünk – a Duna menti ligeterdők (SKUEV Dunajské luhy) különleges természetmegőrzési terület volt.
Rozkvitnutý Waitov lom

09.05.2017 - A kivirágzott Weitt-kőbánya

A Dévényi-tető nem csak Pozsony egyik legértékesebb növénytani lelőhelye, hanem országos jelentőséggel is bír. A hegy „Weitt-kőbányának” nevezett részében az idén is tarka virágtakaró pompázott orchideákkal és más ritka növényekkel ékesítve.
Televízna diskusia o Devínskej Kobyle

07.02.2017 - Dévényi-tetőről szóló televíziós diszkusszió

A Dévényújfalusi Televízióban (Devínskonovoveská televízia) sugárzott diszkussziós műsorban Andrej Devečka projektvezető ismertette a Dévényi-tető hegy egyedi természeti értékeit, s azok fenntartásának és védelmének szükségességét.
Monitoring kôz v areáli Geologického múzea

13.01.2017 - A kültéri Kőzettani Múzeum területén nevelt kecskenyáj megfigyelése

A pozsonybesztercei Hargaš utcai alapiskola fiatal kutatónövendékei egy szakverseny keretein belül érdekes vizsgálatot valósítottak meg, melynek célja a természetvédelmi célokból nevelt állatok mozgásterületének megfigyelése volt.
Revitalizácia štôlne Medené Hámre

18.11.2016 - Medené Hámre elnevezésű tárna rehabilitálása

A C.6 projektelem (Sziklás élőhelyek és barlangok élőhely-rehabilitálása) keretén belül sikerült felújítani a Pozsonyborostyánkő (Borinka) község határában található Medené Hámre tárna élőhelyeit. Mindez az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP SR) és a Miniopterus polgári szervezet hatékony közreműködésével lett megvalósítva.
Prezentácia projektu v rámci konferencie Nationalparks Austria Jahreskonferenz

03.10.2016 - Projektbemutató a Nationalparks Austria Jahreskonferenz szimpózium keretén belül

A Nationalparks Austria Jahreskonferenz 2016 szimpózium keretén belül hat osztrák nemzeti park igazgatója látogatott el Pozsonyba. Itt megtekintették a Dévényi Duna-ágon (Devínske rameno) megvalósított élőhely-rehabilitációs tevékenységeket, amelyeket Tomáš Kušík, a BROZ elnöke, mutatott be. A Sedláčkov ostrov szigettel pedig Andrej Kovárik, az Állami Természetvédelemi Hivatal (ŠOP) alkalmazottja, ismertette meg a vendégeket. Az osztrák természetvédők pozitívan értékelték a megtekintett területek természeti állapotát, és egyben kifejezték támogatásukat egy a Duna mentén tervezett nemzeti park létrehozásához (NP Podunajsko) is.
Návšteva eurokomisára pre životné prostredie na Devínskej Kobyle

06.09.2016 - A környezetpolitikáért felelős uniós biztos látogatása a Dévényi Kanca-hegy (Devínska Kobyla) területén

A környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos, Karmenu Vella, pozsonyi látogatása során találkozott a BROZ képviselőivel is. A BROZ elnöke, Kušík Tomáš, bemutatta a projekt legfőbb tevékenységeit – folyóágak élőhelyeinek felújítását az SKUEV Bratislavské luhy területén és a hagyományos legeltetés újrabevezetését az SKUEV Devínska Kobyla térségében.
Exkurzia v rámci

19.08.2016 - Tereplátogatás egy LIFE program pályázatírási workshop ("Píšicí seminár k programu LIFE") keretén belül

2016. augusztus 19-én megvalósult egy tereplátogatás a LIFE programokat érintő speciális workshop keretén belül. A látogatók megtekintették az SKUEV Bratislavské luhy és az SKUEV Devínska Kobyla projektterületeket. Az exkurziót a BROZ készítette elő a Cseh Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának közreműködésével.
Netradičné pozorovacie veže v území Szigetkoz

15.08.2016 - Különleges megfigyelőhelyek a Szigetközben

A Pisztráng Kör egyesület, mely a projekt partnere, különleges megfigyelőhelyeket készített elő a látogatók számára. Ezek a megfigyelők lehetővé teszik a természet szemrevételét rendhagyó helyzetekből: víz alól, fák koronájából, föld alatti rejtekhelyről vagy napelemek által meghajtott csendes hajó fedélzetéről.
TV reportáž - Pastva na Devínskej Kobyle a Kampaň adoptuj si kozu

09.08.2016 - TV riportok – Legeltetés a Dévényi-tető (Devínska Kobyla) térségében; Fogadj örökbe egy kecskét kampány

A legeltetés bemutatása a Dévényi-tető hegyen és a „Fogadj örökbe egy kecskét” kampány ismertetése a Nyugatszlovákiai Televízióban (Západoslovenská televízia).
Obnova mokrade Dunajské Kriviny

31.07.2016 - A Dunajské kriviny lápos állapotának javítása

A tavasszal sikerült rehabilitálnunk a Dunajské kriviny (Dunai kanyarok) lápos terület egy újabb térségét. Ez a terület valaha a Duna mocsarakban és ártéri erdőkben gazdag, kiterjedt ágrendszerének volt a része, melyet néha a Duna belföldi folyódeltájának is neveznek.
Krátke video o význame pastvy v chránených územiach

29.07.2016 - Rövidfilm a legeltetés jelentőségéről védett területeken

Tekintse meg a védett területek élőhelyein folyó legeltetés jelentőségéről szóló rövidfilmet.
Obnova vzácnych lesostepných biotopov v Biskupických luhoch

08.07.2016 - Ritka erdős-sztyeppes élőhelyek felújítása a pozsonypüspöki ártérben (Biskupické luhy)

A hagyományos legeltetés újra bevezetését követően a pozsonypüspöki ártér területén, ami a „NATURA 2000 területek helyreállítása és védelme Pozsony határon átnyúló térségében” elnevezésű LIFE projekt érdeme, sikerült kiirtani az aranyvesszőfajok nagyobb összefüggő monokultúráit. A legeltetés ezeken az élőhelyeken az eredeti fajösszetétel felújításának ideális eszköze.
Tlačová konferencia k revitalizácii Karloveského ramena

03.06.2016 - Sajtótájékoztató a károlyfalvi Duna-ág élőhelyeinek rehabilitálásáról

A BROZ a pozsonyi vízművekkel (BVS) és a vízgazdászokkal együttműködve felújították a károlyfalvi Duna-ág élőhelyeinek állapotát. A sikeres felújítás alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón 2016. június 3-án részt vett Sólymos László környezetvédelmi miniszter is.
Networking so slovinským LIFE projektom

27.05.2016 - Hálózatépítés a szlovén LIFE projekt

Hálózatépítés a szlovén LIFE projekt "LIFE11 NAT/SI/000882 Riparian ecosystem restoration of the lower Drava river in Slovenia"
Odborný seminár „Migrácia rýb a bariéry na tokoch“

20.05.2016 - „Halmigráció és a folyómedrek akadályai” („Migrácia rýb a bariéry na tokoch“) szakmai konferencia

A halvándorlás világnapja alkalmából május 20-21-én került megrendezésre a „Halmigráció és a folyómedrek akadályai” elnevezésű workshop. A rendezvény fő témája a halak zavartalan vonulása, és a folyóvizes élőhelyek revitalizálása volt. A workshop keretén belül Devečka Andrej projektmenedzser bemutatta a BORZ által megvalósított rehabilitációs tevékenységek eredményeit a Duna-ágak térségében. Szombaton, 2016. május 21-én, a résztvevők megtekinthették a felújított pozsonyi Duna-ágakat.
Nové altánky a lavičky pre návštevníkov Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla

05.05.2016 - Új lugasok és padok a Dévényi-tető (Devínska Kobyla) természetvédelmi terület látogatói részére

Március folyamán az Állami Természetvédelmi Szervezet (ŠOP SR) által ki lett helyezve 2 lugas és 5 új pad a Dévényi-tető (Devínska Kobyla) természetvédelmi terület térségében. Fel lettek újítva a Sandberg paleontológiai lelőhely mellett található fakorlátok is.
Obnova pôvodného drevinového zloženia v lesných biotopoch

31.03.2016 - Erdei társulások honos fajszerkezetének felújítása és a faji sokrétűség növelése

Tekintsék meg a - Erdei társulások honos fajszerkezetének felújítása és a faji sokrétűség növelése szóló dokumentációs kisfilmet.
Obnova vzácnych lúk v NPR Devínska Kobyla

21.03.2016 - Ritka rétek felújítása a Dévényi-tető természetvédelmi területen (NPR Devínska Kobyla)

A Dévényi-tető természetvédelmi területen befejeződött a ritka réti élőhelyek felújításának első üteme. A munkát a Daphne szervezet (Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie) irányítja a Kis-Kárpátok Tájvédelmi Körzet Igazgatóságával (Správa CHKO Malé Karpaty) együttműködve. A cserjésedést okozó fás szárú növények kivágása a hegy meredek délnyugati lejtőin télidőben valósult meg a vegetációs nyugalom időszaka alatt (2015 november elejétől 2016 február végéig).
Voda je život - živé mŕtvé ramená

12.02.2016 - Életet jelentő víz – élő holtágak

A Pravda szlovák napilapban megjelent egy cikk a nedves élőhelyek jelentőségéről. A cikkben részletesebben említve voltak a Duna mellékágait érintő rehabilitációs tevékenységek is, melyeket különböző projekteken belül a BROZ valósított meg.
Otvorenie náučného areálu na Devínskej Kobyle

30.09.2015 - Szabadtéri ismeretterjesztő park megnyitása a Dévényi Kanca-hegyen (Devínska Kobyla)

Szerdán 2015. szeptember 30-án ünnepélyesen meg lett nyitva a Dévényi-tető hegydomb ismeretterjesztő parkja. A park célja a látogatók ismeretanyagának bővítése a helység biodiverzitásának értékeiről, valamint a cserjésedés által veszélyeztetett ritka szárazságkedvelő élőhelyek kezelésének szükségességéről.
Začiatok pastvy v Geologickom múzeu

23.09.2015 - Legeltetés beindítása a szabadtéri geológiai múzeum területén

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) önkéntesek és a Barbora non-profit szervezet valamint a „Priestor a socha” polgári szervezet tagjai segítségével 2015 tavaszán megkezdték a lepusztult dévényi szabadtéri geológiai múzeum területének felújítását. Augusztus folyamán beindult itt a legeltetés is, aminek a célja a helybéli növényzet megfelelő kezelése.
Čistenie Devínskeho ramena

11.09.2015 - A dévényi Duna-ág tisztítása

Szeptember 11-én, pénteken, önkéntesek részvételével megvalósult a dévényi Duna-ág torkolatának tisztítása. A munka során sikerült összegyűjteni több zsáknyi hulladékot. A rendezvény részeként az Állami Környezetvédelmi Szervezet munkatársai előadást tartottak a helyi védett terület értékeiről.
Sprietočnenie Devínskeho ramena - krátke dokumentačné video

11.08.2015 - Dévényi Duna-ág vízáramlásának felújítása – dokumentációs kisfilm

Tekintsék meg a dévényi Duna-ág rehabilitációs munkálatairól szóló dokumentációs kisfilmet. A dévényi Duna-ág vízáramlását a BROZ és társszervezetei 2015 áprilisában újították fel.
Dobrovoľnícka akcia v NPR Devínska Kobyla

06.05.2015 - Önkéntes tevékenység a Dévényi-tető természetvédelmi területen (NPR Devínska Kobyla)

A BROZ a Natura 2000 természetvédelmi területek napja alkalmából önkéntesek számára szervezett tevékenységet a dévényi szabadtéri geológiai múzeum területén. A „Priestor a socha” polgári egyesülettel és a Barbora non-profit szervezettel közreműködve a múzeum területének helyreállítását tervezik. A megszervezett önkéntes tevékenység ennek a törekvésnek a részét képezi.

Tlačová konferencia pri príležitosti sprietočnenia Devínskeho ramena

24.03.2015 - Sajtótájékoztató a dévényi Duna-ág rehabilitálásáról

A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesületnek (BROZ) sikerült a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) és a Komenský Egyetem Természettudományi Karának szakembereivel közreműködve felújítani a dévényi Duna-ág vizének áramlását. A szlovák főváros területén véghezvitt hasonló élőhely-rehabilitációs beavatkozások közül ez volt az eddigi legnagyobb. A munkálatok befejezése alkalmából 2015. március 24-én megrendezett sajtótájékoztatón részt vett Žiga Peter környezetvédelmi miniszter is.
Revitalizácia Devínskeho ramena

19.02.2015 - A dévényi Duna-ág rehabilitálása

A dévényi Duna-ág leágazása nagyjából egy kilométerre található a Duna és a Morva folyók összefolyásától, és szegélyezi a Szláv-szigetet (Slovanský ostrov) a dévényi vár szomszédságában. A víz azonban csak ritkán folyik a mederben. Ez csupán a Duna magas vízállása mellet történik, máskülönben állóvíz vagy teljesen kiszáradt meder található az oldalágban. A BROZ a napokban kapta meg a revitalizációs munkálatok megkezdéséhez szükséges utolsó építkezési engedélyeket. A terepmódosítások célja, hogy a dévényi oldalág teljes hosszában ismét áramoljon a víz.
Svetový deň mokradí

02.02.2015 - Vizes élőhelyek világnapja

Az idei világnap mottója hangsúlyozza a vizes élőhelyek jelentőségét mindannyiunk életében. Az emberiség jövője a vizes élőhelyektől függ. Ezek az élőhelyek visszatartják a környezetben a szükséges vizet, tisztítják azt, halakat, rizst és más terményeket biztosítanak, melyek a világon többmilliárdnyi embert táplálnak. A természetben úgy működnek, mint egy óriási szivacs, mely enyhíti az éghajlat ingadozásait, valamint az árvizek és a szárazságok mértéket is. Gazdag élővilág található itt, és hatalmas jelentőséggel bír a szénmolekulák megkötése és hosszú távú tárolása is.
Objavte druhú tvár Devínskej Kobyly

10.09.2014 - Fedezze fel a Dévényi-tető másik arcát

Elemek mentén elhelyezett kék színnel jelzett turistaút származó Sandberg a Weitovho kőbánya közelebb Devinska Kobyla nemcsak természetes drágakő, hanem mint fontos paleontológiai hely egy szokatlan történet - találsz itt 7 novoosadených oktatási-művészeti elemeket a témája a növény és állatvilágát Devinska Kobyla, paleontológiai helyén, vagy legeltetés fontossága a védett területeken.
Svetový deň biodiverzity v Bratislave

22.05.2014 - Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja Pozsonyban

Ezen a héten emlékezünk meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, valamint a Halvonulás Világnapjáról is. A BROZ ebből az alkalomból szabadtéri hétvégi programot állított össze, ahol bemutatásra kerülnek az egyesület természetvédelmi tevékenységei, mint például a védett élőhelyek kezelése legeltetéssel vagy az egyes Duna-ágak vízdinamikájának rehabilitálása. Látogassák meg velünk a sandbergi gyurgyalag-telepet, kóstolják meg a „réti menüt” a Dévényi Kanca-hegyen legelésző kecskenyájnál, vagy tekintsék meg különböző halfajok élő bemutatóját a Duna és a Morva folyók összefolyásánál felállított ideiglenes infóközpontunknál!
Deň mokradí

02.02.2014 - Vizes Élőhelyek Világnapja

Mindenév február 2-án ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját. A vizenyős élőhelyek, láposok ritka élőlények otthonai. Közülük több faj mára fokozottan veszélyeztetett, a kipusztulás szélén áll. A 2014. év egyik fő témája a vizenyős területek és a földművelés kapcsolata, valamint a természetvédők és a mezőgazdászok közreműködésének támogatása a vizes élőhelyek védelme és kezelése érdekében.
Revitalizačné opatrenia na rieke Morava - exkurzia a výmena skúseností s projektom LIFE+ Lower Morava Floodplains

18.10.2013 - Élőhelyrehabilitációs beavatkozások a Morva folyón – látogatás és tapasztalatcsere a LIFE+ Lower Morava Floodplains program képviselőivel

A látogatás fő célja a Morva folyó élőhelyeinek rehabilitálása terén szerzett tapasztalatok cseréje volt. Jelenleg a térségben aktív a Lower Morava Floodplains elnevezésű LIFE+ projekt, mely a korábbi hasonló projektre (oldalágak, mederkanyarulatok, partvonal erősítések kezelésével foglalkozó projektek) épít. A tapasztalatcsere keretén belül meglátogattunk 3 helyszínt az Angern és Markthof községek közötti szakaszon.
Štúdijná návšteva zameraná na pastevný manažment v chránených územiach v Rakúsku

19.09.2013 - Védett területek legeltetési menedzsmentjét megcélzó tanulmányút Ausztriában

2013. szeptember 19. és 20-án a Natura 2000 BA projekt keretén belül érdekes tanulmányúton vettünk részt Ausztriában. A tanulmányút célja a védett területeken folytatott legeltetés menedzsmentjének bemutatása volt. A BROZ munkatársain kívül részt vettek a látogatáson az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP SR), a Daphne, a Pozsonyi Városi Tanács és a Kerületi Környezetvédelmi Hivatal képviselői is. Megtekintettük a következő helységeket: Lobau, Bisamberg, Glaslauterriegel-Heferlberg-Fluxberg és Hundsheim.
Po viac ako 50tich rokoch sa opäť pasú zvieratá na Devínskej Kobyle

01.08.2013 - Több mint 50 év után ismét legel a jószág a Dévényi Kanca-hegyen (Devínska Kobyla)

A Dévényi Kanca-hegy természetvédelmi területen (NPR Devínska Kobyla) ma megkezdődött a BROZ egyik tevékenysége – a hagyományos legeltetés újra bevezetése. A Dévényi Kanca-hegyi elhagyott kőbánya (Weitov lom) alsó teraszán egy villanypásztorral bekerített területen 23 tagú kecskenyáj legelészik. A nyáj emberi felügyelet alatt fokozatosan fogja lelegelni a megközelítőleg 6 ha területet.
31.7.2013 Začiatky pastvy na Devínskej Kobyle

31.07.2013 - Legeltetés kezdete a Dévényi-tetőn (Devínska Kobyla)

Sajtótájékoztató a Dévényi-tetőn található elhagyott kőbánya területén (Weitov lom), mely a legeltetés újra bevezetése alkalmából valósult meg.
Prednáška pre verejnosť - pastva v SKÚEV Šúr

10.07.2013 - Előadás a nyilvánosság részére – legeltetés az ÚEV Šúr területén

Meghívjuk egy nyilvános előadásra, melynek fő témája a projekttevékenységek bemutatása – tervezett élőhelykezelési beavatkozások az SKÚEV Šúr területén. Az előadás időpontja és helyszíne: 2013. július 3.; 17.30 órakor; AI NOVA, Svätý Jur.
Odstraňovanie nepôvodných druhov drevín s dobrovoľníkmi

27.04.2013 - Özönfajú fás szárú növények irtása önkéntesek segítségével

Április 27-én, szombaton Oroszvár mellett az Ostrovné lúčky közösségi jelentőségű terület térségében önkéntesekkel és geocatcherekkel közösen aktív délutáni időtöltésként özönnövényeket irtottunk, valamint facsemetéket ültettünk.
Jarné upratovanie Karloveského ramena

06.04.2013 - Tavaszi takarítás a károlyfalvi Duna-ág térségében

Ma megtörtént a károlyfalvi oldalág partjain található ritka közösségi jelentőségű terület tisztítása. A sikeres hulladékgyűjtés az önkéntesek jelentős részvételének (pl. a következő szervezetek tagjai: Zelená hliadka, Greenpeace, OZ Karloveská zátoka stb.) és főleg a Pozsonyi Vízművek hatékony támogatásának köszönhető. Közösen kitisztítottuk a Duna-ág partjait, s így megkönnyítettük pl. az itt fészkelő madarak életét.
Svetový deň mokradí

06.02.2013 - Vizes élőhelyek világnapja

A BROZ természetvédői számára nem csupán a vizes élőhelyek felújítása és védelme a fontos, hanem szükségesnek tartják rámutatni azok jelentős szerepére is az életkörnyezetben, melynek az ember is szerves része. Ezért tartozik prioritásaik közé az ismeretterjesztés és a nyilvánosság véleményalkotásának javítása is. A vizes élőhelyek világnapja megfelelő alkalmat nyújt a nyilvánosság informálására a vizenyős élőhelyek jelentőségéről és nélkülözhetetlen szerepéről.
Workshop o činnosti strážcov prírody

05.12.2012 - Workshop a természetőrök tevékenységéről

December elején a Természettudományi Kar területén megvalósult az Állami Természetvédelmi Szervezet (ŠOP SR), BROZ, projektpartnerek és a természetőrök képviselőinek találkozója a NATURA 2000 BA projekttel kapcsolatban. Az értekezleten be lett mutatva a természetőrök tevékenysége és szerepe a természetvédelem szempontjából.
Výsadba pôvodných druhov drevín v Dunajských luhoch

30.11.2012 - Őshonos fafajok kiültetése a Duna menti ártérben

Az év végén a BROZ ismét megvalósította a honos fajú facsemeték kiültetését a Duna menti ártér területén. Az idei tavaszra tervezett telepítési munkákba bekapcsolódhatnak iskolák és a nyilvánosság is. A tevékenység része lesz egy előadás és a vele összekötött rövid tereplátogatás is az SKUEV Dunajské luhy (Duna menti ártér) térségébe.
Návšteva v CHKO České středohorí

27.06.2012 - Látogatás a CHKO České středohoří (Cseh-középhegység) tájvédelmi körzetbe

A korábbi együttműködés alapján, amikor a cseh-középhegységi szakértő kollégák meglátogatták a Dévényi Kanca-hegy térségét, meghívást kaptunk egy tereplátogatásra a CHKO České středohoří területeire. Itt megismerkedhettünk a helyi projektterületekkel és a rajtuk megvalósított tevékenységekkel is.
Vyhlásenie chráneného areálu Sihoť

28.05.2012 - CHA Sihoť természetvédelmi kisterület kihirdetése

Május 15. óta a Sihoť sziget másod és harmadfokú védettségű természetvédelmi területté lett nyilvánítva. A szigetet természetes ártéri erdők borítják, és értékes ivóvízforrások is találhatók itt. Egyik oldalról a természetvédelmileg érdekes károlyfalvi Duna-ág szegélyezi a területet, s megtalálható itt Európa legnagyobb harkályfaja is – a fekete harkály.
Vyhlásenie chráneného areálu Pečniansky les

25.04.2012 - CHA Pečniansky les (Besenyőszigeti erdő) természetvédelmi kisterület kihirdetése

2012. április 25-én ünnepélyesen ki lett hirdetve a CHA Pečniansky les természetvédelmi terület. A Vízgazdálkodási Kutatóintézet (VÚVH) Duna parti üléstermében találkoztak a Pozsony Városi Tanács (Magistrát hlavného mesta SR), a ligetfalusi városrészi önkormányzat (Mestská časť Petržalka), a Szlovák Állami Környezetvédelmi Szervezet (ŠOP SR), az osztrák Donau-Auen Nemzeti Park (Národný park Donau-Auen), a Pozsonyi Vízművek (BVS, a. s.) és a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) képviselői, hogy közösen ünnepeljék meg a pozsonyi természetvédők hosszantartó igyekezetének sikerét a kijelentett terület védelme érdekében.