facebook youtube
sk | en | de | hu

Telek-felvásárlás és bérlés

A telek-felvásárlás és bérlés célja a természetbarát gazdálkodás bevezetése olyan térségekben, ahol a terület jellege megfelelő természetvédelmi intézkedéseket igényel (pl. füves rétek felújítása, nádkaszálás). Továbbá, felvásároljuk vagy bérbe vesszük azokat a területeket, ahol az élőhely felújítás radikális eszközökkel folyik (pl. mocsaras területeken a vízszint emelése; területelárasztás; áramló víz bebiztosítása a Csiliz-patak medrében).

Bizonyos területek felvásárlása vagy hosszú távú bérlése a legeffektívebb, és sokszor az egyetlen lehetséges megoldás a természetvédelmi intézkedések realizálására magántulajdonban lévő telkeken. Főleg olyan területeken vannak a telkek felvásárolva vagy kibérelve, ahol a projekt élőhely-revitalizációs aktivitásai alapvetően megváltoztatják a jelenlegi gazdálkodási viszonyokat, pl. vízszintemelés, szántóföld elárasztása vagy füves területté változtatása, biokorridorok alapítása szántóföldön stb. Ezek az aktivitások elsősorban Csilizradvány, Csicsó és Nagykeszi községek határában összpontosulnak. Bérbevétellel vagy felvásárlással kompenzálni tudjuk a földtulajdonosok anyagi veszteségeit, amelyek szántóföldjük elmocsarasításából, ill. elfüvesítéséből keletkeztek.

A földek megvásárlásával vagy bérbevételével meg lehet előzni a környezetvédelmi szempontból negatív emberi tevékenységeket. Különböző gazdasági aktivitások bizonyos esetekben megszakíthatják a biokorridorokat, migrációs útvonalakat, kiszáríthatják a mocsaras területeket, vagy egyszerűen nem teszik lehetővé a vízdinamika helyreállítását. A telkek tulajdonlása egy természetvédelmi egyesület által a legjobb garanciája annak, hogy ne alakulhassanak ki természetellenes körülmények az adott területen.

Csilizradvány határában 27,72 hektárnyi területet birtoklunk, melyek a „Čiližské močiare“ Különleges Természetmegőrzési Terület részét képezik. Egyben szomszédosak az északi pocok eddig ismert legmagasabb egyedszámú lokalitásával is. A közelmúltban még szántóként működő parcellákon ismét nedves réteket hoztunk létre, minek által kiszélesítettük a pocok igényeinek megfelelő területeket.

A telekfelvásárlás folytatódott 2014 és 2015 folyamán is a Csicsó és Kolozsnéma községek határában fekvő Csilizi mocsarak (UEV Čiližské močiare) és Duna menti nádas (UEV Dunajské trstiny) közösségi jelentőségű területeken.

A projekt vége előtt még sikerült megvásárolni illetve telekcsere útján bebiztosítani 20,63 hektárnyi területet a Číčovské luhy, Čiližské močiare, Dunajské luhy, Dunajské trstiny, Kľúčovské rameno és a Pohrebište különleges természetmegőrzési területek térségében. A projekt keretén belül tehát összesen 100,60 hektárnyi területet sikerült megszerezni természetvédelmi célokra.