facebook youtube
sk | en | de | hu

Az északi pocok mehelyi alfajának védelme - LIFE08 NAT/SK/000239

A múlt évszázadban felgyorsult mező- és erdőgazdálkodás, valamint folyómederszabályozások következtében fokozatosan megszűnnek a hagyományos tájhasználatnak köszönhetően létrejött élőhelyek. Sok faj így fokozatosan elveszíti életterét. Elsősorban azok veszélyeztetettek, melyek kedvelik a legelőket, kaszált réteket, nádvágásokat, illetve bozótosokhoz, erdősávokhoz vagy part menti növényzethez vannak kötve. Ezek a biotópok részei a hagyományosan megművelt mezőgazdasági tájnak.

Az északi pocok mehelyi alfaja (Microtus oeconomus mehelyi) éppen az ilyen élőhelyeken található meg. Életterét elsősorban az intenzív melioráció, a láposok kiszárítása, rétek felszántása és a hagyományos legeltetés, nádvágás megszünése fenyegeti. Védelmének érdekében tehát ismét be kell vezetni a Duna mente területén a hagyományos gazdálkodást, felújítani a rétek és nádasok kaszálását, revitalizálni a láposokat és a part menti növényzetet.

    

     Fotografická súťaž pre ŠKOLY

22.03.2013 - Fotografická súťaž pre ŠKOLY

Čiližský potok tečie medzi dedinami a obrábanými poľami Podunajska a jeho tok poskytuje útočisko mnohým vzácnym druhom rastlín a živočíchov. Najvzácnejším z nich je hraboš severský panónsky, ktorý tu žije už od doby ľadovej. Objav aj ty ukryté tajomstvá mokradí a vyhraj výlet pre svoju triedu na dunajský Veľkolélsky ostrov!