facebook youtube
sk | en | de | hu

28.08.2015 - Nyár az SEV Dropie környezetvédelmi ismeretterjesztő központban

A nyári hónapok nem csupán a vakáció és a tengerparti pihenés időszaka. Az SEV Dropie környezetvédelmi ismeretterjesztő központban a nyár folyamán alapiskolás és óvodáskorú gyerekek, illetve gyermektáborok számára tanulmányi kirándulásokat rendeztünk. A gyerekek játékos formában megismerkedhettek a Csallóköz szépségeivel és természeti értékeivel. Hangsúlyoztuk nekik a rovarok jelentőségét a madarak tápláléka vagy a növények beporzása szempontjából, valamint bemutattuk, hogyan lehet ápolni a biológiai sokféleséget a kertekben és az iskolaudvarokon is.

A gyerekek a CHVÚ Ostrovné lúky madárvédelmi területen közelről láthatták az ornitológusok munkáját és a madarak gyűrűzését. Továbbá kipróbálhatták a mesterséges madárodúk készítését és kihelyezését is. Az előadók és a tereplátogatás vezetői számára ezeken a rendezvényeken lehetőség nyílt a „Madárvédelem a CHVÚ Ostrovné lúky madárvédelmi területen” című LIFE projekt keretén belül előkészített új oktatási programok tesztelésére. A programok a Pozsonyi Regionális Természetvédő Egyesülettel közreműködésben készültek el. Céljuk, hogy vonzó módon mutassák be egyes élőlények pótolhatatlan szerepét a természetben.

Örömteli tapasztalat volt megfigyelni, hogyan fogadják a gyerekek a számukra előkészített attrakciókat és tevékenységeket. Például különös érdeklődéssel kutatták a rovarhotelt, s benne egy japánkeserűfű (agresszívan terjeszkedő özönfaj) szárát, melybe nemrég egy apró rovar rakott petét.

Az oktatási programokhoz kézikönyv is készül, melyben többek között megtalálható lesz, hogy hogyan lehet rovarhotelt, madáretetőt vagy fészekodút készíteni, denevéreknek mesterséges búvóhelyet kialakítani, illetve virágágyást alapítani és bevetni. A virágok fontos táplálékot nyújtanak a rovarok számára, melyek aztán eledelként szolgálhatnak egy madárnak, ezt később elejtheti egy róka és így tovább. Ezen a példán lehet bemutatni, hogy az így kialakított kistáj valóban átfonódott és életképes.