facebook youtube
sk | en | de | hu

22.05.2015 - Hypericum környezetvédelmi vetélkedő

A Hypericum vetélkedő ma már az SEV SAŽP Dropie környezetvédelmi ismeretterjesztő központ egyik alapvető tevékenységei közé tartozik. Az idén a verseny május 22-én zajlott le, fő témája a biológiai sokféleség állapota volt a mezőgazdasági ökoszisztémákban.

A CHVÚ Ostrovné lúky madárvédelmi terület környezetét erősen befolyásolja az intenzív mezőgazdálkodás. Különböző ismereterjesztő tevékenységekkel igyekszünk erről a tényről felvilágosítani a nyilvánosságot. A folyamatban lévő Madárvédelem a CHVÚ Ostrovné lúky madárvédelmi terület térségében című LIFE projekt megfelelő eszköznek mutatkozik arra, hogy bemutassa a természetbarát gazdálkodás lehetőségeit a régióban. A vetélkedő során a diákok kipróbálták, mit jelent a csoportmunka, és hogyan lehet különböző kérdésekre közösen megtalálni a helyes választ. Fontos, hogy megtapasztalták a közös siker előnyeit, és egyben kiszélesítették tudásvilágukat a hazájukat jelentő tájról.

A vetélkedő kérdései témakörökbe voltak osztva – mezők növény- és állatvilága, mezőgazdaság, méhek. A verseny általános vezérgondolata „Miért fontos a természetbarát mezőgazdálkodás?” igyekszik rámutatni a természetbarát mezőgazdálkodásra, mint a hosszútávon fenntartható gazdálkodásmód lehetőségére. A tanulóknak nem csak az elméleti kérdésekkel kellet megbirkózni, de voltak gyakorlati feladatok is: fel kellett ismerni az egyes állatok hangját vagy gyakori gazdasági növények magvait. A verseny nagyon szoros volt, a sorrendről fél pont különbségek döntöttek.

Az első helyen az újgyallai általános iskola csapata végzett Bilko Jozef, Chudják Jozef és Juhász Alex összetételben. A csapatot Ing. Szabóová Beáta készítette fel.  A második helyet az imeli iskola szerezte meg Sláviková Bibiána, Zacharová Bianka, Miškovičová Kristína képviseletében. őket Mgr. Miškovičová Darina vezette. A dobogó harmadik fokán a naszvadi alapiskola csapata helyezkedett el Virág Daniel, Lukacsovics Kristian és Hegedűsová Vivien személyében, akiket Mgr. Sovičová Denisa készített fel. Összesen 42 diák és a tanár vett részt a versenyen.