facebook youtube
sk | en | de | hu

Az északi pocok mehelyi alfajának életmódja

Az északi pocok csaknem kizárólagosan növényi táplálékon él. Kedveli a különböző sásokat (Carex), nádak (Phragmites) fiatal sarjait, gyékényt (Typha) és a füveket (pl. Molinia). A szaporodási időszak március és szeptember között van, a nőstények évente 1-3 alkalommal 5-11 utódot hoznak világra. Tavasszal az első almot még a telelőhelyeken ellik le. Az északi pocok mozgáskörzete nagy mértékben korlátozott, amit elsősorban élőhelyének jellege és méretei határolnak be. Ismertek azonban évszakok közötti migrációi. Késő tavasszal a pockok nedvessebb nyári élőhelyeket keresnek, míg a nyárvég közeledtével a fiatal egyedek száraz telelőhelyek után kutatnak. Ezeket a szezonális migrációkat befolyásolhatják az élőhely lokális feltételei. Különböző élőhelyek biokorridorokkal való összekötése fő feltétele a populációk izolációjának megelőzésére.

Populáció állomány Magyarországban

A populáció általános állománya nem egészen ismert. Bizonyos területeken mint domináns kisemlős faj mutatkozik, máshol csupán alacsony számban van jelen. A lokális populációszint optimális körülmények mellett elérheti az 500 egyed/ha nagyságot is.

Populáció állomány Szlovákiaban

Szlovákia területén az északi pocok populációk részletes ökológiai elemzését ez idáig csupán egy szakmunka publikálta. Ez a kutatás még a 20. század 50-es éveiben volt realizálva. A szakirodalom, többé-kevésbé, élőhely-leírásokra és elterjedés-kutatásra korlátozódott. Az egyes populációk mára fragmentálódtak, az állomány pedig alacsonynak van becsülve. A projekt egyik előkészítő eleme az északi pocok jelenlegi szlovákiai elterjedésének felmérése, valamint életmódjának és genetikai állapotának vizsgálata. Ezen tevékenységek aktuális részleteiről bővebb információk itt találhatók.