facebook youtube
sk | en | de | hu

Három madárfaj – a partifecske, a jégmadár és a gyurgyalag védelmi programja - LIFE12 NAT/SK/001137

A BeeSandFish projekt célja három veszélyeztetett madárfaj – a gyurgyalag, a jégmadár és a partifecske fészkelési és táplálékgyűjtési területeinek élőhely-rehabilitációja. Mindhárom faj közös ökológiai jegye, hogy természetes meredek partfalakba építik fészküket. A projekt tevékenysége a Duna és a Morva folyók környékén fekvő NATURA 2000-es területekre összpontosul, pontosabban a Dunajské luhy (Duna menti ligeterdők), Záhorské Pomoravie (Morva mente Erdőhát térségében), Dolné Pohronie (Alsó-Garam mente), Dolné Považie (Alsó-Vág mente) és a Parížske močiare (Párizsi-mocsarak) különleges madárvédelmi területekre. A tervezett élőhely-rehabilitációs munkálatok (mint például a Duna lefűzött oldalágaiban a vízsodrás felújítása; meredek partfalak kialakítása; mocsaras területek létrehozása; legeltetés újra bevezetése stb.) megvalósításával a három célfaj számára kedvezőbb életfeltételek alakulnak ki a térségben.

Jégmadár (Alcedo atthis) – természetes partvonalú folyók és mellékágak közelében él, ahol folyó- és állóvizek tarka keveréke található. Fontosak a természetes jellegű meredek partfalak, valamint a vízfelszín fölé magasló faágak és bokrok jelenléte is. A víz feletti ágakat megfigyelőhelyként használja, miközben a vízben úszkáló táplálékra vadászik.

Partifecske (Riparia riparia) – fészkeléséhez meredek agyagos, löszös vagy homokos partfalakat igényel természetes jellegű partvonallal, melyet nem szegélyez beton- vagy terméskőréteg (hasonlóan a jégmadár igényeihez). Fontos a folyóvizek természetes vízdinamikája is, amely helyenként lehetővé teszi a meredek és csupasz partfalak kialakulását. A partifecske apró rovarokkal táplálkozik, melyekre a víz közelében és a szomszédos rétek, legelők felett vadászik.

A jégmadár- és partifecske-költőhelyek nagy többsége mentén a múltban a Duna partvonalát széles terméskőréteggel szabályozták. A merev partvonal és a folyó korlátozott vízdinamikája ma már csak ritka esetekben teszi lehetővé a partok természetes erózióját, tehát a költőhelyek rendszeres felújulását. A projekt keretén belül tervezett tevékenységek (pl. meredek partfalak felújítása, oldalágrendszerek vízdinamikájának helyreállítása) lényeges módon elősegítik mindkét faj fészkelési és táplálékszerzési lehetőségeinek javulását.

Gyurgyalag (Merops apiaster– fészkeléshez meredek löszfalakat vagy agyagos homokfalakat választ. Táplálékát elsősorban hártyásszárnyú rovarok alkotják, melyeket láprétek, legelők, gyepek közelében gyűjti. Mivel a gyurgyalag táplálékszegény időszakban a házi (mézelő) méhekre is vadászik, fészkelőhelyeit rongálják a rosszul informált méhészek.

A projekt célkitűzése a gyurgyalag fészkelőhelyeinek helyreállítása például a fészektelepeken terjeszkedő növénytakaró eltávolításával, vagy a telepek védelmének bebiztosításával a madarak költési időszakában (a védelem alatt elsősorban az illegális homokbányászat és más szabályellenes tevékenység megakadályozása értendő). A táplálékkínálat növelése érdekében mocsaras területek, rétek/legelők lesznek felújítva, melyek otthont biztosítanak majd több hártyásszárnyú rovarfaj számára is.
Sadenie stromčekov s Mary Kay v Biskupických luhoch

18.11.2016 - Sadenie stromčekov s Mary Kay v Biskupických luhoch

V novembri sa nám spolu s Mary Kay podarilo vysadiť 300 pôvodných druhov stromov v Biskupických luhoch
Putovná interaktívna výstava pre školy v SEV Dropie

09.03.2016 - Putovná interaktívna výstava pre školy v SEV Dropie

Do 1.6. máte možnosť navštíviť v priestoroch SEV Dropie (Zemianska Olča)interaktívnu výstavu o živote včelárika zlatého, rybárika riečneho a brehule hnedej. V prípade záujmu o sprevádzanie pre školy kontaktujte - http://www.sazp.sk/SEV/dropie/.
Vernisáž interaktívnej výstavy

05.02.2016 - Vernisáž interaktívnej výstavy "Kolmý riečny breh - najlepšie miesto pre život"

V utorok 2.2.2016 sa za účasti štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia (MŽP), autora výstavy, rezortných organizácií MŽP a projektových partnerov uskutočnila vernisáž výstavy "Kolmý riečny breh - najlepšie miesto pre život", ktorá bola v priestoroch ministerstva umiestnená do 12.2..